Onvoorwaardelijke Schoonheid
Sis Josip

De esthetische fundamentalist Sis Josip neemt u mee op zijn zoektocht naar schoonheid in de meest overtreffende trap: Onvoorwaardelijke Schoonheid.
De zoektocht naar Onvoorwaardelijke Schoonheid behelst niet alleen een literatuur-onderzoek dat de uithoeken van de beeldende kunst, filosofie en esoterie verkent maar ook publicaties oplevert. De gevonden waarheden worden verbeeld in een serie schilderijen en jaarlijkse publieksprojecten waarbij de niet specialist op de hoogte wordt gebracht over schoonheid in zijn meest pure verschijning, schoonheid zonder voorwaarden. Tijdens de ontmoeting op Den Haag Sculptuur zal Sis Josip antwoord geven op de vragen: Als Onvoorwaardelijke Schoonheid zich voor doet zou u dat dan kunnen herkennen? Als u de intentie heeft schoonheid aan de wereld toe te voegen is hetzelfde effect dan te bereiken door lelijkheid van de wereld af te halen? Als esthetische fundamentalist zal Sis Josip u vertellen dat schoonheid niets met smaak of persoonlijke voorkeur te maken heeft maar alles met heilige geometrie en kosmische wetmatigheid. Lelijkheid bestaat niet, lelijkheid is slechts onvolmakende schoonheid. Kom langs en Sis Josip vertelt u er graag alles over. En herinner u, Schoonheid is vormgegeven liefde.





Data:
Vrijdag 29 juni
Zaterdag 30 juni
Zondag 1 juli

Lokatie:
Ruimte bij Lange Voorhout

"Onvoorwaardelijke schoonheid op een druilerige dag"
Door René Passet


"Ik ben niet uit op discussie", is een van de eerste dingen die kunstenaar & 'esthetisch fundementalist' Sis Josip zegt. "Daar kom je bij dit onderwerp toch niet uit."
'Dit onderwerp' is onvoorwaardelijke schoonheid. Al eeuwenlang discussiëren mensen over wat mooi is en wat niet. Laat staan dat iemand het antwoord weet op de vraag wat onvoorwaardelijke schoonheid precies inhoudt.
Soms is het antwoord echter helemaal niet interessant. En gaat het meer om de zoektocht.
De Haagse kunstenaar Sis Josip, breekt zich al vier jaar het hoofd over onvoorwaardelijke schoonheid. Vanmiddag geeft hij er een lezing over in het knusse houten Bureau voor Hedendaags Avontuur aan het Lange Voorhout.
Volgens Josip is onvoorwaardelijke schoonheid overal te vinden. "Hier aan tafel, om de hoek en ook in de lucht. De grote vraag is alleen: kunnen we het waarnemen?"

Kabbalahboom
Voorlopig lijken de meeste mensen op de Lange Voorhout meer interesse te hebben in de schoonheid van de militaire parade dan in een filosofische verhandeling over het bewuste onderwerp. Pas als de optocht van de voorbijtrekkende veteranen voorbij is, druppelen de eerste bezoekers binnen.
We nemen plaats achter een langgerekte zwarte tafel waarop acht verschillende objecten staan, omcirkelt met wit krijtstreep. Een pingpongbal, een gouden kroon, een stel rode bonbons in de vorm van een hart. De objecten zijn geplaatst in vorm van de mystieke Kabbalahboom, blijkt later.
De excentrieke kunstenaar (kaal hoofd, grijze terroristenbaard en stijlvol zwart pak) vraagt ons om een object uit te kiezen, waarmee hij zijn verhaal vervolgens richting geeft.
"Het graan", roept Sis Josip verheugd terwijl hij z'n handen dichtklapt om de keuze van het meisje tegenover me. "Het graan staat symbool voor een project dat ik twee jaar terug hier in de binnenstad deed, voor het Todaysart-festival." Volgens Josip komen graancirkels akelig dicht in de buurt van onvoorwaardelijke schoonheid. "Ze zijn namelijk zo mooi dat het bijna niet mogelijk is dat ze door mensen gemaakt zijn." Om er gelijk daarna aan toe te voegen dat uit allerlei onderzoek inderdaad blijkt dat slechts tien procent van de aangetroffen graancirkels in de wereld door mensenhanden werd gecreëerd. "Graancirkelspecialisten 'voelen' het verschil. De kosmische energie in die cirkels is heel anders dan in de nepcirkels en bovendien is het graan nog intact."

Vrouwelijke energie
Maar het wordt nog veel beter. We leren dat er schitterende energiewolken door religieuze gebouwen zweven, dat je schoonheid niet kunt versterken door iets lelijks van de wereld weg te halen ("Bush maakt dus een denkfout door het terrorisme te willen uitroeien") en dat cultuur "een vervorming van natuur" is.





Een man met een nadruipende paraplu kiest voor het beeldje van Maria Magdalena en mompelt wat over de Da Vinci Code. "Maria Magdalena staat symbool voor de vrouwelijke kant van het Christendom", verklaart Sis Josip. "De kant die we eigenlijk missen in deze schrale wereld. Het zou er hier een stuk beter op worden als er meer vrouwelijke energie op de wereld werd losgelaten". Hij zegt het op het moment dat dreigende helicoptergeluiden van buiten doordringen in de houten keet. Machogeluiden.
Volgens de kunstenaar hadden de Egyptenaren het beter begrepen dan wij. "Die hadden Isis en Osiris. De Christenen hebben zich vooral gefocussed op de mannelijke helft en lieten Maria Magdalena links liggen. Ze staat hier op tafel omdat ik vind dat we in onze zoektocht naar onvoorwaardelijke schoonheid beslist ook onze vrouwelijke kant moeten aanspreken."
Toch is de kans klein dat we onvoorwaardelijke schoonheid als zodanig zullen herkennen, mochten we er tegenaan lopen. "Daar is onze manier van denken veel te beperkt voor", lacht Josip. "Gelukkig maar. Want we zouden waarschijnlijk krankzinnig worden als de mist die ons zicht op schoonheid vertroebelt ineens zou optrekken. Dat zie je aan een genie als Van Gogh die uiteindelijk zelfmoord pleegde."
Dankzij Sis Josip stap ik even later met een andere blik op de wereld weer naar buiten en op de fiets. Die foeilelijke stalen hekken langs het Lange Voorhout, zijn die wel zo lelijk? En zou ik toch niet even afstappen om onderweg de vijf eeuwen oude Kloosterkerk even te scannen op energiewolken?
Het leuke aan deze lezing is de enorme hoeveelheid voer voor discussie die je na afloop mee naar buiten neemt. Jammer alleen dat er op die regenachtige vrijdag te weinig mensen waren om mee te discussiëren.